Blei met een IJ

Activity: Talk or presentationSocietal

Description

Een beetje zichzelf respecterend dier legt eieren: veilig en gemakkelijk. Wij doen dat helaas niet omdat we afstammen van holbewonende insecteneters – met alle gruwelijke gevolgen van dien.
We weten inmiddels dat dinosauriërs ook eieren legden. Om precies te zijn kwamen we daar in de jaren twintig achter, toen een expeditie van het American Museum of Natural History (AMNH) in New York dinosauruseieren blootlegde en als zodanig herkende in Mongolië.
Maar welke dinosaurus? De New Yorkers gingen er vanuit dat het rare dier dat ze bovenop de eieren aantroffen deze probeerde te roven - en noemden het beest “Oviraptor” – eierdief. Toen soortgelijke eieren werden opengemaakt bleek de werkelijkheid prozaïscher: in plaats van de eieren op te willen eten, had de arme “rover” ze willen uitbroeden. Sindsdien zijn eiervondsten van dinosauriërs min of meer normaal geworden: grote velden zijn ontdekt waar kuddes dinosaurussen voor hun nakomelingen zorgden.
Ik zal proberen, een smakelijke omelet te bakken over de zoektocht naar eieren van dinosauriërs, hun verwanten en tijdgenoten - ook degene die juist geen eieren legden - en de studie van die eieren.
Period20 Dec 2017
Degree of RecognitionNational