Gedwongen

Activity: Participating in or organising an eventFestival/Exhibition

Description

Sinds 13 januari 2024 is de wisseltentoonstelling ‘Gedwongen’ over dwangarbeid tijdens de Tweede Wereldoorlog te zien in het ondergrondse museum van Nationaal Monument Kamp Amersfoort.

Ongeveer een half miljoen Nederlandse mannen is tussen 1942 en 1945 als dwangarbeider ingezet in de Duitse industrie, ter vervanging van Duitse mannen die dienst deden aan het front. Mannen die probeerden aan de verplichte Arbeitseinsatz te ontkomen werden onder meer in Kamp Amersfoort opgesloten en alsnog op transport naar Duitsland gezet. Circa 30.000 mannen overleefden de slechte leef- en werkomstandigheden, besmettelijke ziekten en geallieerde bombardementen niet. Daarmee is deze dwangarbeid ook het verhaal van gemis en onzekerheid.

Het verhaal van deze dwangarbeiders is decennialang onderbelicht gebleven. In de tentoonstelling vertellen ex-tewerkgestelden over hun ervaringen aan de hand van persoonlijke voorwerpen, memoires, foto’s en audioverhalen.

De tentoonstelling is ontwikkeld samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en het NIOD en is onderdeel van het groter project ‘Gedwongen – Tewerkgesteld in Duitsland’. Dit bestaat naast de tentoonstelling o.a. uit meerjarig onderzoek, een online graphic novel en een podcast.

De wisseltentoonstelling is te zien tot en met januari 2025.
PeriodJan 2024Jan 2025
Degree of RecognitionNational