Verzet in Dalfsen

Activity: Participating in or organising an eventWorkshop, seminarAcademic

Description

Op 19 september 2018 wordt in gebouw De Overkant een lezing gehouden door het Nationaal Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) over het verzet in 1940-1945 in Dalfsen en omgeving. De organisatie daarvan gebeurt samen met de werkgroep '39-'45 van de HKD. De aanvang is om 19.30 uur.
Leidraad vormt onderstaande foto, genomen door politieagent Toorn, van de verzetsgroep die zijn basis had in de bossen van Rechteren. Daarop zijn onder meer de families Vogelaar en Wildervanck de Blécourt afgebeeld.

Drie vrouwen, dertien mannen. De meesten met een wapen in of bij de hand, glimlachend kijkend naar de camera. Deze foto is in september 1944 bij Dalfsen genomen en de personen die staan afgebeeld pleegden verzet tegen de Duitse bezetter. Als één van de zeer weinige verzetsgroepen lieten zij zich op deze manier vereeuwigen. Verzet plegen was levensgevaarlijk en het vond daarom in het diepste geheim plaats. Als deze foto tijdens de Tweede Wereldoorlog in handen van de Duitsers was gekomen had dat voor alle geportretteerden de doodstraf kunnen betekenen.

Period2018
Degree of RecognitionRegional

Keywords

  • resistance, police, women, Dalfsen