Akademy krijgt laatste kans met steunpakket

 • Willem Smink

Press/Media: Other

Description

Staten accepteren dat invloed van KNAW minder wordt.

Met lange tanden hebben Provinciale Staten ingestemd met een steunpakket voor de Fryske Akademy. Daarmee zijn de zorgen over de toekomst van het instituut echter nog niet weggenomen. ,,Der is fisy en gearwurking nedich. Dat bart no poermin”, vatte Marijke Roskam (PvdA) samen. Er komt 350.000 euro voor een reorganisatie op de Akademy en gedurende vijf jaar twee ton bovenop de jaarlijkse subsidie van ruim een miljoen euro.

De taakgroep die de Akademy dit jaar grondig doorlichtte stelde dat jaarlijks niet twee maar vijf ton nodig is om het instituut robuust en toekomstbestendig te maken. Taakgroeplid en FNP-kopstuk Gerben Gerbrandy beklemtoonde dat onlangs nog eens. Toch pleitte geen enkele partij voor die vijf ton – zelfs de FNP niet, verbaal de warmste pleitbezorger van de Akademy. De partij miste een overtuigende onderbouwing waarom juist vijf ton nodig zou zijn.

De provinciale steun is niet vrijblijvend. De Akademy moet zich inhoudelijk vernieuwen en meer samenwerken met andere instituten. Er moet minder ondersteunend en meer wetenschappelijk personeel komen. De Akademy rapporteert elk kwartaal aan de provincie over de voortgang. Het instituut moet veel bekender worden bij het grote publiek, zei Bea Bijlsma (D66). ,,Ik tink dat 90 persint fan de minsken gjin idee hat wat de Fryske Akademy docht.” En Marijke Roskam: ,,Robúst is foaral de doar fan de Akademy. Dat ding moat folle fierder iepen.”

De Staten legden zich er zonder veel morren bij neer dat de KNAW minder invloed krijgt op de Akademy. Op aandringen van de KNAW zal die niet langer jaarrekeningen, begrotingen en beleidsplannen goedkeuren en geen formele invloed meer hebben op het toezicht op de Akademy. Wel blijft de KNAW facilitaire diensten gratis leveren en blijft de Akademy kans maken op onderzoekssubsidies.

Period19 Dec 2019

Media coverage

1

Media coverage

 • TitleAkademy krijgt laatste kans met steunpakket
  Degree of recognitionRegional
  Media name/outletFriesch Dagblad
  Media typePrinted press
  CountryNetherlands
  Date19/12/2019
  PersonsWillem Smink