Argos Medialogica: Down in Beeld

Press/Media: Expert Comment

Description

Upside Down, SynDROOM, Down the Road – het is slechts een greep uit de vele televisieprogramma’s over mensen met down. Eind vorig jaar barst er een discussie los over dit soort televisie. Volgens critici schetsen de programma’s een te positief beeld van het syndroom. Uit onderzoek van Medialogica blijkt dat ook allerlei belangenverenigingen proberen de beeldvorming rond down te beïnvloeden.

Myrthe Buitenhuis en Floor de Graaff
 
 
 
 
 
 
Zondag 4 juni om 22.30 uur op NPO 2

Van ouders van kinderen met down, tot christelijke anti-abortus organisaties. Zij richten zich in hun voorlichting ook op zwangere vrouwen. Die kunnen na een prenatale test besluiten vanwege down de zwangerschap af te breken. De belangenorganisaties zeggen aanstaande ouders neutraal voor te lichten over het leven met een kind met down, maar een deel van het voorlichtingsmateriaal blijkt mede te zijn gefinancierd door anti-abortus organisaties.

Period04 Jun 2023

Media contributions

1

Media contributions

 • Title Argos Medialogica Down in Beeld
  Media name/outletNPO / Omroep Human
  Media typeTelevision
  Country/TerritoryNetherlands
  Date04/06/2023
  Description Upside Down, SynDROOM, Down the Road – het is slechts een greep uit de vele televisieprogramma’s over mensen met down. Eind vorig jaar barst er een discussie los over dit soort televisie. Volgens critici schetsen de programma’s een te positief beeld van het syndroom. Uit onderzoek van Medialogica blijkt dat ook allerlei belangenverenigingen proberen de beeldvorming rond down te beïnvloeden.

  Van ouders van kinderen met down, tot christelijke anti-abortus organisaties. Zij richten zich in hun voorlichting ook op zwangere vrouwen. Die kunnen na een prenatale test besluiten vanwege down de zwangerschap af te breken. De belangenorganisaties zeggen aanstaande ouders neutraal voor te lichten over het leven met een kind met down, maar een deel van het voorlichtingsmateriaal blijkt mede te zijn gefinancierd door anti-abortus organisaties.
  URLhttps://www.vpro.nl/argos/media/kijk/afleveringen/medialogica/2023/aflevering-3.html
  PersonsE. van den Hemel

Keywords

 • abortus
 • civitas christiana