Fries in de zorg: wy sille goed op jo passe

Press/Media: Research

Description

taalweb.frl onder handen genomen

De Fryske Akademy gaat met financiële steun van de provincie Fryslân taalwebsite taalweb.frl een metamorfose geven. De taalwebsite moet een synoniemenlijst krijgen en gebruiksvriendelijker worden gemaakt voor mobile devices, om het gebruik op mobiele telefoons en tablets te bevorderen. Nu is de website het beste te gebruiken via een computer of laptop. De website moet volgens gedeputeerde Sietske Poepjes (CDA, taal) daarom ,,oanpast wurde oan dizze tiid’’. 

De website Taalweb Frysk is in februari 2015 gelanceerd. De Fryske Akademy maakte de website in opdracht van de provincie. Taalweb wordt wekelijks door honderden mensen geraadpleegd en bevat duizenden woorden. De provincie betaalt de Akademy 170.000 euro om de website voor de komende vijf jaar uit te bouwen en te onderhouden. Het verbeterprogramma maakt onderdeel uit van Poarte ta it Frysk, een project van de Akademy en de provincie om het aanbod van Friese taalhulpmiddelen te verbeteren.

Op het Taalweb staat onder meer de voorkeurswoordenlijst voor de Friese taal, evenals een vertaalfunctie tussen het Nederlands en het Fries. Niet alleen kreeg je het vertaalde woord, ook wordt de betekenis van het woord beschreven. 

Dit voorjaar vulde de Fryske Akademy de woordenlijst nog aan met woorden gerelateerd aan het coronavirus.

Period09 Sep 2020

Media coverage

1

Media coverage