Noordoosten van Fryslan komt lastig uit de crisis

Press/Media: Research

Description

Leeuwarden | De ontwikkeling van de werkgelegenheid in Noordoost-Fryslân blijft al sinds 1996 achter bij het Friese gemiddelde. Daarnaast is de regio nog nauwelijks hersteld van de economische crisis van 2008. Dat constateren onderzoekers van de Fryske Akademy in een economische vitaliteitsscan van de regio.

 

Het is het eerste jaarrapport in een meerjarig onderzoek naar economisch beleid in Noordoost-Fryslân. Doel van de onderzoekers is kennis te

verschaffen over het effect van regionaal beleid, zodat bestuurders, beleidsmakers en ondernemers er hun voordeel mee kunnen doen bij het maken van keuzes voor de toekomst.

 

Vooral de bouw en industrie zijn sterk vertegenwoordigd in Noordoost-Fryslân. Stonden er voor de oorlog maar weinig fabrieken, in de decennia daarna werd een inhaalslag gemaakt en werden bedrijventerreinen aangelegd bij kernen. Noordoost-Fryslân had in 2015 74 industrieterreinen.

 

Leefbaarheid

De bouw en industrie staan sinds de crisis echter onder druk. Doordat de industrie zo’n grote werkgever is in de regio, raakte Noordoost-Fryslân sinds 2008 gemiddeld ook meer banen kwijt dan andere regio’s. Deze ontwikkeling, én de bevolkingskrimp, zetten de leefbaarheid onder druk, aldus de onderzoekers.

 

Was de totale werkgelegenheid in de regio in 2008 nog zo’n 32.800 banen van ten minste vijftien uur per week, vorig jaar waren dat ongeveer 30.000: een verlies van 9 procent sinds de crisis. Dat is meer dan in Fryslân als geheel, waar de afname 4,5 procent is. Landelijk is die 3 procent. Maar ondanks dat er in deze sector sinds 2008 veel banen verloren gingen, geldt de industrie in de regio nog altijd als de grootste werkgever.

 

De Akademy keek nog verder terug en constateert dat de ontwikkeling van de totale werkgelegenheid in alle sectoren in Noordoost-Fryslân al twintig jaar minder gunstig is dan

het Friese gemiddelde.

 

Lichtpunten

De onderzoekers zien ook lichtpunten. Ondernemers in de industriesector noteerden de afgelopen jaren bovengemiddelde winsten. En van die winst stopten ze meer dan gemiddeld terug in het bedrijf, als investering dus.

 

De Akademy berekende op basis van gegevens van de Rabobank dat van iedere ontvangen euro twaalf cent terugging in het bedrijf, bijna 2 procent meer dan het landelijk gemiddelde. Door die extra investeringen komt de regionale industrie mogelijk sterker uit de crisis, denken de onderzoekers.

 

Het onderzoek gaat door. De Akademy komt tot en met 2019 met een vitaliteitsscan, waarin dan weer een andere sector centraal staat. In het eerstvolgende rapport is dat de agrofoodsector.

Period25 Aug 2016

Media coverage

1

Media coverage

 • TitleNoordoosten van Fryslan komt lastig uit de crisis
  Media name/outletFriesch Dagblad
  Duration/Length/SizeLeeuwarden
  Date25/08/2016
  Producer/AuthorUnknown
  PersonsMarijn Molema, Bart Hoogeboom

Keywords

 • regional policy
 • regional economy