RTL Nieuws (19.30u; Openingsitem)

Press/Media: Public Engagement Activities

Description

Levensgevaarlijke schimmels rukken op, onderzoekers slaan alarm
Period04 Jul 2018

Media contributions

1

Media contributions

 • TitleLevensgevaarlijke schimmels rukken op, onderzoekers slaan alarm
  Degree of recognitionNational
  Media name/outletRTL Nieuws
  Media typeTelevision
  Duration/Length/SizeOpeningsitem
  Country/TerritoryNetherlands
  Date04/07/2018
  DescriptionSteeds vaker duiken er schimmels op die een gevaar kunnen vormen voor de volksgezondheid. Sommige zijn zelfs dodelijk. Onderzoekers luiden de noodklok: "Er gaan gezonde mensen dood aan schimmels."

  Wereldwijd overlijden er tegenwoordig al meer mensen aan ernstige schimmelinfecties, dan aan borstkanker, malaria of hiv blijkt uit de meest recente cijfers. En er komen steeds meer gevaarlijke schimmels bij die slecht of zelfs helemaal niet te behandelen zijn.

  Grote uitbraak

  Wereldwijd zijn er grote zorgen over het oprukken van de candida auris. Dat is een gist die zich als een bacterie gedraagt en zich heel snel kan verspreiden. De schimmel kan bloedvergiftiging veroorzaken en is lastig te behandelen. Dertig procent van de patiënten overlijdt.

  Microbioloog Ferry Hagen licht toe: "Candida auris zien we bij mensen die in het ziekenhuis op de intensive care liggen. Eenmaal in het ziekenhuis krijg je de schimmel bijna niet meer weg. Er is dan een groot risico op een uitbraak."

  Recent is er een grote uitbraak geweest in Spanje. Vorig jaar was er nog een in Engeland en ook Zuid-Oost Azië heeft last van grote uitbraken gehad. In Nederland is er zover bekend één persoon met deze schimmel behandeld. Diegene had de schimmel in het buitenland opgelopen.
  Nederlandse onderzoekers maken zich zorgen. Hun oproep: er moet veel meer aandacht komen voor het groeiende probleem van schimmels.
  Dodelijk

  Een miljard mensen per jaar heeft wereldwijd last van schimmels. De meest voorkomende is voetschimmel. Die is onschuldig, maar er bestaan ook heel ernstige soorten schimmelinfecties. Daar overlijden wereldwijd jaarlijks anderhalf miljoen mensen aan.

  Nederlandse deskundigen maken zich zorgen over het oprukken van twee ernstige schimmelsoorten: de aspergillus fumigatus en de candida auris.

  Longschimmel

  In ons land rukt de aspergilles fumigatus snel op. Dat is een schimmel die in de longen gaat zitten. Per jaar krijgen zo'n 600 mensen deze schimmel, vooral mensen met een verminderde weerstand, bijvoorbeeld vanwege kanker. ​

  Maar ook bij verder gezonde mensen die griep hebben, wordt de schimmel de laatste jaren gevonden. "Zo'n 16 tot 20 procent van de grieppatiënten die op de Intensive Care belanden, krijgt aspergillus", zegt Paul Verweij, arts-microbioloog van het Radboud UMC. "De kans om te sterven aan deze schimmel is 30 procent. Een zorgelijke ontwikkeling."
  URLhttps://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/gezondheid/artikel/4263261/levensgevaarlijke-schimmels-rukken-op-onderzoekers-slaan-alarm
  PersonsFerry Hagen