Stichting 1940-1945 jubileert

Press/Media: Research

Description

De Stichting 1940-1945 bestaat zeventig jaar en dat is zaterdag gevierd in Amersfoort, in aanwezigheid van prinses Beatrix. De stichting werd opgericht door vertegenwoordigers van verzetsorganisaties. Doel was om gezinnen van overleden of invalide verzetsmensen te ondersteunen, bijvoorbeeld door hulp bij het aanvragen van buitengewone oorlogspensioenen.

In de loop der jaren is de doelstelling wat breder geworden. Behalve verzetsmensen kunnen ook burgerslachtoffers rekenen op hulp van de stichting, zoals mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden tewerkgesteld in Duitsland of slachtoffer waren van bombardementen of vervolging wegens ras, geloof of seksuele geaardheid. Ook hun kinderen kunnen bij de Stichting 1940-1945 aankloppen. Door de aanwas van tweedegeneratieslachtoffers hebben we nog zeker voor twintig jaar werk, aldus een woordvoerster.

Om het gedachtegoed van het verzet levend te houden voor de naoorlogse generatie, is er aan de Universiteit Utrecht een bijzonder hoogleraarschap in het leven geroepen, werd in Amersfoort bekendgemaakt. De historicus en politicoloog Ismee Tames, directeur onderzoek bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, wordt de hoogleraar op die leerstoel.

Tijdens de jubileumviering zijn ook een herdenkingsboek en een documentaire gepresenteerd.

Period27 Jun 2015

Media coverage

1

Media coverage

  • TitleStichting 1940-1945 jubileert
    Media name/outletDe Telegraaf
    Date27/06/2015
    PersonsIsmee Tames