Subsidie voor onderzoek Súdlauwerslânsk dialect

Press/Media: Research

Description

De Fryske Akademy heeft een bedrag van 9500 euro subsidie gekregen van de gemeente Kollumerland voor een streektaalonderzoek. De instelling wil het Stadfriese dialect van Kollum en de Nedersaksische dialecten van Burum, Warfstermolen, Kollumerpomp  en Munnekezijl onderzoeken. Samen met de Nedersaksische dialecten van Gerkesklooster en Stroobos wordt deze taalgroep Súdlauwerlânsk genoemd.

De Akademy kreeg voor die laatste twee dorpen al een toezegging va vijfduizend euro van Achtkarspelen. "Dit is in moai begjin", zegt taalkundige Pieter Duijff. "Hjirmei soene wy begjinne kinne mei in ynventarisaasje fan it Súdlauwerslânsk. Mar wy wolle de taal ek analysearje en hjir artikels oer skriuwe. Dêr hawwe wy noch mear súbsydzje foar nedich."

Het Súdlauwerslânsk is nog niet eerder systematisch onderzocht. Vanwege de relatie met de dialecten aan de andere kant van de provinciegrens, zoals in Visvliet, wil de Akademy op termijn hier ook onderzoek naar doen in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen.

Period28 Sep 2018

Media contributions

1

Media contributions

 • TitleSubsidie voor onderzoek Súdlauwerslânsk dialect
  Degree of recognitionRegional
  Media name/outletFriesch Dagblad
  Media typePrinted press
  CountryNetherlands
  Date28/09/2018
  PersonsP. Duijff