About

projectleider HisGIS en onderzoeker middeleeuwse geschiedenis

Specialismen

middeleeuwse geschiedenis; kloostergeschiedenis; geschiedenis geestelijke riddesordes; militaire geschiedenis; nederzettingsgeschiedenis; historisch GIS

Projecten

HisGIS (projectleider)

Biografie

Hans Mol (Kapelle 1954) studeerde geschiedenis en historische geografie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, waar hij in 1991 ook promoveerde (cum laude). Hij is in 1986 in dienst gekomen bij de Fryske Akademy als onderzoeksmedewerker middeleeuwse geschiedenis. Tussen 1996 en 2008 was hij hoofd van de vakgroep Geschiedenis.

Sinds 2003 is hij uit naam van de Fryske Akademy ook verbonden aan de Universiteit Leiden als bijzonder hoogleraar voor de geschiedenis van de Friese landen in de middeleeuwen. Hij schrijft vaak over kloosters, kruistochten en oorlogvoeren. In 2011 kwam er een boek van hem uit over de geestelijke ridderorders in de Nederlanden onder de titel Vechten, bidden en verplegen. In 2013 publiceerde hij samen met Peter van der Meer de bronuitgave De Beneficiaalboeken van Friesland, 1543. Verder is hij betrokken bij de ontwikkeling van een historisch GIS voor Nederland: HisGIS.

Hans Mol is co-editor van het tijdschrift The Medieval Low Countries en is lid van de Internationale Kommission zur Erforschung des Deutschen Ordens. Daarnaast is hij betrokken bij de International Society for the Study of the Crusades and the Latin East.

Research output

 1. Alltag im Deutschordenskonvent Utrecht im 15. Jahrhundert

  Research output: Chapter in book/volumeChapterScientificpeer-review

 2. Spatial Humanities Netherlands. Towards a national collaborative network

  Research output: Contribution to conferencePosterScientific

View all (312) »

Activities

 1. Boekpresentatie Gelovigen, Dominees en Geleerden

  Activity: Participating in or organising an eventWorkshop, seminarAcademic

 2. Presentatie Time Machine Bolsward, Stavoren en Workum

  Activity: Participating in or organising an eventOther eventSocietal

 3. Presentatie Time Machine Frjentsjer

  Activity: Participating in or organising an eventOther eventSocietal

View all (196) »

ID: 12604