Wie over straat loopt, draagt een onzichtbare digitale identiteit met zich mee. Wat zijn de mogelijkheden en gevolgen?
Als we ons begeven in de openbare ruimte zien we ons steeds meer omgeven door apparaten. Camera’s waken over onze veiligheid, sensoren houden bij waar onze auto rijdt en poortjes beheren de toegang. Gewapend met pasjes, mobieltjes en voertuigen laten we zien wie we zijn, dat we daar mogen zijn en dat we daar ook voor betaald hebben. Maar wat we niet zien is hoe deze apparaten informatie met elkaar uitwisselen via het internet.
Een nieuwe fase in de informatiesamenleving
We gaan we niet meer alleen met onze pc vrij surfen op het net, maar leven steeds meer in het net. Want datzelfde netwerk wordt nu gebruikt om alles, overal in kaart te brengen, bij te houden en te controleren of alles wel netjes verloopt. Veel maatschappelijke vraagstukken van de informatiesamenleving komen daardoor in een ander daglicht te staan. Is privacy nog wel een werkbaar begrip, als we het toch bijna niet meer hebben? Is het nog wel een luxe om continu online te zijn, is het nu misschien juist prettig om dat af en toe juist niet te zijn?
Het project
Dit project laat zien hoe het dagelijks leven in de openbare ruimte steeds meer wordt begeleid door informatiesystemen, als u wandelt over straat, rijdt in uw auto, boodschappen doet of de bus neemt. Hoe werken deze systemen? Wie heeft ze gemaakt? Met welk doel? Wat kunt u zelf nog bepalen? Wie helpt u daarbij? Welke ontwerpprincipes kunnen we nu al inbouwen om te voorkomen dat het mis gaat? Deze vragen worden beantwoord in het boek Check in / check uit (Nai Uitgevers, mei 2010), bijeenkomsten en demonstratiemodellen.
Tastbaar maken
Binnen het project werken we een aantal voorbeelden van toepassingen uit. Zo worden de mogelijkheden tastbaar. Een voorbeeld is de animatie GeoCam: wat zou u ervan vinden als alle digitale informatie live op een landkaart te zien is?