Opkomende markten van lichaamsmateriaal

  • Doorenbos, Claartje (PI)

Project Details

Description

Eicellen te koop? Babies op bestelling? Voorhuid als pleister? Placenta als anti-rimpel crème? Wat is feit en wat is fictie op de mondiale markt voor lichaamsmateriaal?

Wereldwijd lijken de contouren te ontstaan van een levendige handel waarbij lichaamsmateriaal tegen geld wordt uitgeruild. Technologische, wetenschappelijke, maatschappelijke en economische ontwikkelingen liggen ten grondslag aan deze markt. Hiermee wordt een praktijk zichtbaar van vermarkting en commercialisering van lichaamsmateriaal. Menselijk materiaal lijkt daarbij steeds meer een financiële waarde te vertegenwoordigen. Door de steeds verdergaande technologische mogelijkheden om lichaamsmateriaal af te nemen, op te slaan en te bewerken is het van status veranderd. Van subject tot object, van afval tot product, van gift tot handelswaar en van altruïstische tot wellicht een egoïstische donatiepraktijk?

Het Rathenau Instituut wil zichtbaar maken wat er allemaal kan met lichaamsmateriaal en wat er in de praktijk mee gebeurt. Hiervoor doen we een aantal casestudies en werkbezoeken in binnen- en buitenland. Doel is trends signaleren en feiten scheiden van fictie.

Met een boek en TV productie willen we publiek en politiek aan het denken zetten over persoonlijke en maatschappelijke aanvaardbaarheid van een wereldwijde markt voor lichaamsmateriaal. En hoe deze praktijken het beeld veranderen van ons lichaam, de waarde van lichaamsmateriaal en de manier waarop we over donatie denken.
StatusActive
Effective start/end date01/09/2009 → …