Synthetische biologie

Project Details

Description

Medicijnen, geproduceerd door kunstmatige bacteriën. Genetisch omgebouwde algen die ons schone energie leveren. Nieuw DNA-materiaal op bestelling. De verwachtingen van de synthetische biologie zijn hooggespannen.

Nieuwe bouwstenen
In de synthetische biologie verkennen en ontrafelen wetenschappers genetisch materiaal en onderdelen van organismen. Met de kennis die ze opdoen en de bouwstenen die ze vinden, ontwerpen ze nieuwe biologische systemen.

Kunstmatig leven
Dat biedt een wereld aan mogelijkheden. Bijvoorbeeld voor de gezondheidszorg. Maar er zijn ook zorgen. Door het ombouwen van bestaande bacteriën of virussen kunnen nieuwe ziekteverwekkers ontstaan. En synthetische biologie kan ook gebruikt worden om biologische wapens te maken. De ontwikkelingen roepen bovendien vragen op over intellectueel eigendom en ethiek. Is het gepast om kunstmatig leven te maken? Kun je patent aanvragen op een nieuw organisme?

Activiteiten Rathenau Instituut
Het Rathenau Instituut volgt de ontwikkelingen, nationaal en internationaal. We willen de agenda bepalen voor de discussie over synthetische biologie. Daarbij werken we samen met COGEM, het adviesbureau over genetische modificatie van de Nederlandse overheid.

Daarnaast doen we mee in twee internationale projecten waarin onderzoek wordt gedaan naar de maatschappelijke aspecten van synthetische biologie. Een project in de VS met onder meer het Hastings Center, J.Craig Venter Institute en het Woodrow Wilson International Center for Scholars. En een Europees project met deelnemers uit verschillende landen waarin gekeken wordt naar toekomstige medische toepassingen van synthetische biologie.

Naast deze projecten is het Rathenau Instituut betrokken bij een verkenning van synthetische biologie in Japan in samenwerking met de Nederlandse Ambassade in Tokio.
StatusActive
Effective start/end date01/01/2007 → …

Research Output

Blauwalgen geven biobrandstof een nieuwe kans

Rerimassie, V., 17 Nov 2013, In : NRC Handelsblad. p. 6 1 p.

Research output: Contribution to journal/periodicalArticlePopularizing

De comeback van de biobrandstof

Rerimassie, V., 2013, Het beste idee van 2013. Baijens, J. A. (ed.). Tilburg: De Wereld

Research output: Chapter in book/volumeChapterPopularizing

Geen Debat Zonder Publiek. Het opkomende debat over synthetische biologie ontleed

Stemerding, D. & van Est, R., 2013, Den Haag: Rathenau Instituut.

Research output: Book/ReportReportProfessional