Standard

De aanpak van eenzaamheid: feiten en misverstanden. / Fokkema, C.M.; Dykstra, P.A.

In: Demos: bulletin over bevolking en samenleving, Vol. 25, No. 3, 2009, p. 5-8.

Research output: Contribution to journal/periodicalArticleProfessional

Harvard

Fokkema, CM & Dykstra, PA 2009, 'De aanpak van eenzaamheid: feiten en misverstanden' Demos: bulletin over bevolking en samenleving, vol. 25, no. 3, pp. 5-8.

APA

Fokkema, C. M., & Dykstra, P. A. (2009). De aanpak van eenzaamheid: feiten en misverstanden. Demos: bulletin over bevolking en samenleving, 25(3), 5-8.

Vancouver

Fokkema CM, Dykstra PA. De aanpak van eenzaamheid: feiten en misverstanden. Demos: bulletin over bevolking en samenleving. 2009;25(3):5-8.

Author

Fokkema, C.M. ; Dykstra, P.A. / De aanpak van eenzaamheid: feiten en misverstanden. In: Demos: bulletin over bevolking en samenleving. 2009 ; Vol. 25, No. 3. pp. 5-8.

BibTeX

@article{56bd11558b5e4c719988d545822d95fd,
title = "De aanpak van eenzaamheid: feiten en misverstanden",
abstract = "Veel mensen in Nederland zijn eenzaam. Vaak heeft dat te maken met het overlijden van een naaste, scheiding, ziekte, pensionering, verhuizing en een opeenstapeling van problemen. Meestal is eenzaamheid tijdelijk. Langdurige eenzaamheid vermindert de kwaliteit van leven en kan leiden tot ernstige lichamelijke en psychische klachten. Eenzaamheid is ook een maatschappelijk probleem. Denk aan maatschappelijk ongewenst gedrag, verwaarlozing en verslaving. Eenzaam zijn is nog steeds taboe en daardoor ook een verborgen probleem. Mensen willen noch aan zichzelf noch aan anderen toegeven dat ze eenzaam zijn. Via interventies wordt geprobeerd om de eenzaamheid te bestrijden. Er bestaan evenwel hardnekkige misverstanden rond eenzaamheid. Zo zou eenzaamheid zijn toegenomen door de voortschrijdende individualisering, zouden vooral ouderen en alleenstaanden er last van hebben en zou een contactrijke omgeving de eenzaamheid verminderen. Veel zaken kunnen de interventie echter in de weg staan en daardoor de kans op succes verminderen. Eenzaamheid is een complex verschijnsel, van buitenaf niet waarneembaar, en kent vele oorzaken en oplossingsmogelijkheden.",
author = "C.M. Fokkema and P.A. Dykstra",
note = "Reporting year: 2009",
year = "2009",
language = "Dutch",
volume = "25",
pages = "5--8",
journal = "Demos: bulletin over bevolking en samenleving",
issn = "0169-1473",
number = "3",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - De aanpak van eenzaamheid: feiten en misverstanden

AU - Fokkema, C.M.

AU - Dykstra, P.A.

N1 - Reporting year: 2009

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - Veel mensen in Nederland zijn eenzaam. Vaak heeft dat te maken met het overlijden van een naaste, scheiding, ziekte, pensionering, verhuizing en een opeenstapeling van problemen. Meestal is eenzaamheid tijdelijk. Langdurige eenzaamheid vermindert de kwaliteit van leven en kan leiden tot ernstige lichamelijke en psychische klachten. Eenzaamheid is ook een maatschappelijk probleem. Denk aan maatschappelijk ongewenst gedrag, verwaarlozing en verslaving. Eenzaam zijn is nog steeds taboe en daardoor ook een verborgen probleem. Mensen willen noch aan zichzelf noch aan anderen toegeven dat ze eenzaam zijn. Via interventies wordt geprobeerd om de eenzaamheid te bestrijden. Er bestaan evenwel hardnekkige misverstanden rond eenzaamheid. Zo zou eenzaamheid zijn toegenomen door de voortschrijdende individualisering, zouden vooral ouderen en alleenstaanden er last van hebben en zou een contactrijke omgeving de eenzaamheid verminderen. Veel zaken kunnen de interventie echter in de weg staan en daardoor de kans op succes verminderen. Eenzaamheid is een complex verschijnsel, van buitenaf niet waarneembaar, en kent vele oorzaken en oplossingsmogelijkheden.

AB - Veel mensen in Nederland zijn eenzaam. Vaak heeft dat te maken met het overlijden van een naaste, scheiding, ziekte, pensionering, verhuizing en een opeenstapeling van problemen. Meestal is eenzaamheid tijdelijk. Langdurige eenzaamheid vermindert de kwaliteit van leven en kan leiden tot ernstige lichamelijke en psychische klachten. Eenzaamheid is ook een maatschappelijk probleem. Denk aan maatschappelijk ongewenst gedrag, verwaarlozing en verslaving. Eenzaam zijn is nog steeds taboe en daardoor ook een verborgen probleem. Mensen willen noch aan zichzelf noch aan anderen toegeven dat ze eenzaam zijn. Via interventies wordt geprobeerd om de eenzaamheid te bestrijden. Er bestaan evenwel hardnekkige misverstanden rond eenzaamheid. Zo zou eenzaamheid zijn toegenomen door de voortschrijdende individualisering, zouden vooral ouderen en alleenstaanden er last van hebben en zou een contactrijke omgeving de eenzaamheid verminderen. Veel zaken kunnen de interventie echter in de weg staan en daardoor de kans op succes verminderen. Eenzaamheid is een complex verschijnsel, van buitenaf niet waarneembaar, en kent vele oorzaken en oplossingsmogelijkheden.

M3 - Article

VL - 25

SP - 5

EP - 8

JO - Demos: bulletin over bevolking en samenleving

JF - Demos: bulletin over bevolking en samenleving

SN - 0169-1473

IS - 3

ER -

ID: 360567