De terugkeer van het museum. Literatuurmuseum.nl in museale en wetenschappelijke context.

P.W. Kegel, Nadine van Maanen

Research output: Contribution to conferencePaperScientific

Abstract

Voorjaar 2016 presenteerde het Literatuurmuseum (voorheen Letterkundig Museum) in een samenwerkingsverband met het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis het online platform Literatuurmuseum.nl. Een jaar later was de eerste doelstelling bereikt, met twintig documentaire ‘verhalen’ online (over o.a. vrouwelijke schrijfsters in de 19e eeuw, Simon Vestdijk, Literaire schrijvers 2.0 en Max Velthuijs), met daaromheen een veelzijdig, prismatisch perspectief op de collectie van het museum, via honderd artikelen van hedendaagse schrijvers. En dat is het begin.

Literatuurmuseum.nl wil werelden bij elkaar brengen: die van schrijvers en lezers, van onderzoek en educatie, van heden en verleden, van tekstgenese, editie en literair archief, van biografie en tekstinterpretatie. Die (forse) ambitie krijgt vorm via een vernieuwend webdesign, maar vooral door scherpe keuzes en een op maat geschreven narratief bij het immens rijke archiefmateriaal van het Literatuurmuseum. Zogenaamde storytelling bij literaire bronnen is essentieel.

Want literaire documenten vertellen hun verhaal niet zelf. Brieven vereisen tegenbrieven en de context van de auteurscorrespondentie. De tijd-ruimtelijke dimensies van het (klad)handschrift laten zich maar moeizaam lezen, en het niet zelden onvolledige handschrift maakt soms onderdeel uit van een al net zo fragmentarische overlevering. Daarbij is de functie van de uiteenlopende documenten binnen de bredere context van het ‘werk’ en de literatuurgeschiedenis lang niet altijd duidelijk. Bij die documenten is, kortom, uitleg van professionals nodig. Of anders gezegd: ‘It is more interesting to visit a digging site with an archeologist than to see shards of pottery arranged in a window.’

Literatuurmuseum.nl wil met goed doordachte, scherp vormgegeven verhalen fascinerende doorkijkjes bieden en tegelijkertijd nieuwe vragen stellen. Die hebben betrekking op het creatieve proces, de auteurspoëtica en de bredere context van productie én receptie van het literaire ‘werk’ toen en nu. Daarmee stelt het literaire archief onderzoekers en lezers van nu in staat om nieuwe inzichten over tekst en auteur, context en literatuurgeschiedenis te vergaren.

In hun lezing gaan Nadine van Maanen en Peter Kegel aan de hand van concrete voorbeelden dieper in op de achtergronden, doelstellingen en uitdagingen voor Literatuurmuseum.nl.
Original languageDutch
Publication statusPublished - 19 Apr 2018
EventAchter de verhalen 7: De terugkeer van de geschiedenis - Antwerpen, Belgium
Duration: 18 Apr 201820 Apr 2018
https://www.oslit.nl/congres-achter-de-verhalen-de-terugkeer-van-de-geschiedenis/

Conference

ConferenceAchter de verhalen 7
Country/TerritoryBelgium
CityAntwerpen
Period18/04/201820/04/2018
Internet address

Cite this