Het raadsel literatuur: Is literaire kwaliteit meetbaar?

Translated title of the contribution: The Riddle of Literature: Can we measure literary quality?

Research output: Book/ReportBookScientificpeer-review

Abstract

Wat is literatuur? Is literaire kwaliteit meetbaar? Karina van Dalen-Oskam vroeg duizenden lezers welke romans ze recent hadden gelezen, wat ze ervan vonden, hoe ze oordeelden over de kwaliteit en waar ze hun oordeel op baseerden. Deze oordelen worden vergeleken met de resultaten van een doormeting van 401 moderne Nederlandse en vertaalde romans met behulp van tekstanalysesoftware.

Door meningen en fragmenten uit romans met elkaar te vergelijken wordt duidelijk wat een boek moet hebben om literair gevonden te worden. Genre heeft een meetbare invloed: boeken gelabeld als Literaire roman hebben grotere kans op hoge scores voor literaire kwaliteit dan Spanning of Romantiek. Gender speelt op verschillende manieren eveneens een rol. Ook het taalgebruik in de romans en het prestige van de auteur zijn van belang. Het gebruik van tekstanalysemethoden uit de computationele literatuurwetenschap leidt op deze manier tot nieuwe inzichten in oordelen én vooroordelen over het raadsel literatuur.
Translated title of the contributionThe Riddle of Literature: Can we measure literary quality?
Original languageDutch
Place of PublicationAmsterdam
PublisherAmsterdam University Press
Number of pages350
ISBN (Electronic)9789048556748
ISBN (Print)9789463724975
Publication statusPublished - 08 Nov 2021

Keywords

  • literariness
  • literary quality

Fingerprint

Dive into the research topics of 'The Riddle of Literature: Can we measure literary quality?'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this