TY - JOUR
T1 - Kansen en risico’s onder de loep. Lessen uit de geschiedenis van gg-gewassen voor CRISPR
AU - Habets, Michelle
AU - van Est, R.
PY - 2019
Y1 - 2019
N2 - Deze zomer staan de zoetere aardbei en de niet-bruinende champignon op het CRISPR-menu. Landbouwminister Schouten ziet genome editing als een ‘lichte vorm van genetische modifi catie’ en is, net als biotechbedrijven, enthousiast over de mogelijkheden van CRISPR. Maar er zijn ook tegengeluiden. Milieuorgani-saties stellen dat CRISPR vragen oproept op het gebied van risico’s, macht, vrijheid van boeren, en culturele identiteit, waarbij visies over recht-vaardigheid, duurzaamheid en natuurlijkheid een rol spelen. Deze kloof kennen we vanuit eerdere discussies over genetisch gemodifi ceer-de gewassen. Hoe daar mee om te gaan?
AB - Deze zomer staan de zoetere aardbei en de niet-bruinende champignon op het CRISPR-menu. Landbouwminister Schouten ziet genome editing als een ‘lichte vorm van genetische modifi catie’ en is, net als biotechbedrijven, enthousiast over de mogelijkheden van CRISPR. Maar er zijn ook tegengeluiden. Milieuorgani-saties stellen dat CRISPR vragen oproept op het gebied van risico’s, macht, vrijheid van boeren, en culturele identiteit, waarbij visies over recht-vaardigheid, duurzaamheid en natuurlijkheid een rol spelen. Deze kloof kennen we vanuit eerdere discussies over genetisch gemodifi ceer-de gewassen. Hoe daar mee om te gaan?
UR - https://www.weetwatjegelooft.nl/wp-content/uploads/2019/09/Podium-19-1_gene-editing.pdf
M3 - Article
VL - 26
SP - 22
JO - Podium voor Bio-ethiek
JF - Podium voor Bio-ethiek
IS - 1
ER -