Opsporing, vervolging en berechting van internationale misdrijven in Nederland: Expert-rapport mbt een gespecialiseerde officier van justitie voor de vervolging van IS strijders voor genocide

Translated title of the contribution: Investigation, prosecution and trial of internationale crimes in the Netherlands

Research output: Book/ReportReportScientific

Abstract

De minister van Justitie en Veiligheid heeft het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD-KNAW) verzocht een onderzoek te doen naar “de toegevoegde waarde van een gespecialiseerde officier van justitie die zich specifiek zou richten op de vervolging van IS-strijders voor genocide” (afgekort: GOvJ-ISG). In de rapportage zijn in de breedte de relevante context, juridische kaders en juridische infrastructuur omtrent de opsporing, vervolging en berechting van de zes internationale misdrijven (waaronder genocide) in Nederland in kaart gebracht. Naast raadpleging van primaire bronnen, literatuur en eerstehands proceswaarnemingen van IM-zaken in Nederland en elders is ook de input verzocht van praktijkdeskundigen, verbonden aan respectievelijk de Rechtbank Den Haag, het kabinet van de rechter-commissaris in De Haag, het Landelijke Parket in Rotterdam, het Ressortsparket in Amsterdam, de Dienst Landelijke Recherche, UNITAD, het Syria Legal Network-NL, alsook de input van verschillende experts.
Translated title of the contributionInvestigation, prosecution and trial of internationale crimes in the Netherlands
Original languageDutch
Place of PublicationAmsterdam
PublisherNIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
Commissioning bodyMinister van Justitie en Veiligheid
Number of pages50
Publication statusPublished - 26 Aug 2019

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Investigation, prosecution and trial of internationale crimes in the Netherlands: Expert-rapport mbt een gespecialiseerde officier van justitie voor de vervolging van IS strijders voor genocide'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this