Standard

Opvattingen over gezinsvorming. / Rijken, A.J.; Liefbroer, A.C.

Gezinsrapport 2011: een portret van het gezinsleven in Nederland. ed. / F. Bucx. Den Haag : Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), 2011. p. 62-78.

Research output: Chapter in book/volumeChapterScientific

Harvard

Rijken, AJ & Liefbroer, AC 2011, Opvattingen over gezinsvorming. in F Bucx (ed.), Gezinsrapport 2011: een portret van het gezinsleven in Nederland. Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), Den Haag, pp. 62-78.

APA

Rijken, A. J., & Liefbroer, A. C. (2011). Opvattingen over gezinsvorming. In F. Bucx (Ed.), Gezinsrapport 2011: een portret van het gezinsleven in Nederland (pp. 62-78). Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Vancouver

Rijken AJ, Liefbroer AC. Opvattingen over gezinsvorming. In Bucx F, editor, Gezinsrapport 2011: een portret van het gezinsleven in Nederland. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). 2011. p. 62-78

Author

Rijken, A.J. ; Liefbroer, A.C. / Opvattingen over gezinsvorming. Gezinsrapport 2011: een portret van het gezinsleven in Nederland. editor / F. Bucx. Den Haag : Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), 2011. pp. 62-78

BibTeX

@inbook{0f57b83a97864aca87f16f28b001a3a0,
title = "Opvattingen over gezinsvorming",
abstract = "In dit hoofdstuk staan we stil bij de vraag hoe attituden ten aanzien van gezinsvorming zich na de jaren zeventig hebben ontwikkeld en waar we nu staan. Aan bod komen attituden ten opzichte van het huwelijk, ongehuwd kinderen krijgen, kinderloosheid, echtscheiding en alleenstaand ouderschap. Ook staan we stil bij de vraag hoeveel kinderen mensen wensen en wat men de juiste leeftijd vindt om een eerste kind te krijgen. Na een bespreking van de huidige stand van zaken en de trends in opvattingen over gezinsvorming in Nederland, plaatsen we de opvattingen van Nederlanders in Europees perspectief. Nederland wordt vaak gezien als vooruitstrevend, bijvoorbeeld op het gebied van euthanasie en gelijke rechten voor homoseksuelen. Niet alleen is onze wet- en regelgeving op deze terreinen vooruitstrevend, ook is de acceptatie hoog vergeleken met andere westerse landen (Jaspers 2008; Keuzenkamp 2010). De vraag is of Nederland ook vooroploopt in Europa wat betreft acceptatie van nieuwe samenlevingsvormen. Ten slotte gaan we in op de vraag hoe groot de verschillen in attituden tussen Nederlanders onderling zijn. In hoeverre is er sprake van brede acceptatie en consensus of juist van maatschappelijke breuklijnen?",
author = "A.J. Rijken and A.C. Liefbroer",
note = "Reporting year: 2011",
year = "2011",
language = "Undefined",
isbn = "978 90 377 05386",
pages = "62--78",
editor = "F. Bucx",
booktitle = "Gezinsrapport 2011: een portret van het gezinsleven in Nederland",
publisher = "Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP)",

}

RIS

TY - CHAP

T1 - Opvattingen over gezinsvorming

AU - Rijken, A.J.

AU - Liefbroer, A.C.

N1 - Reporting year: 2011

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - In dit hoofdstuk staan we stil bij de vraag hoe attituden ten aanzien van gezinsvorming zich na de jaren zeventig hebben ontwikkeld en waar we nu staan. Aan bod komen attituden ten opzichte van het huwelijk, ongehuwd kinderen krijgen, kinderloosheid, echtscheiding en alleenstaand ouderschap. Ook staan we stil bij de vraag hoeveel kinderen mensen wensen en wat men de juiste leeftijd vindt om een eerste kind te krijgen. Na een bespreking van de huidige stand van zaken en de trends in opvattingen over gezinsvorming in Nederland, plaatsen we de opvattingen van Nederlanders in Europees perspectief. Nederland wordt vaak gezien als vooruitstrevend, bijvoorbeeld op het gebied van euthanasie en gelijke rechten voor homoseksuelen. Niet alleen is onze wet- en regelgeving op deze terreinen vooruitstrevend, ook is de acceptatie hoog vergeleken met andere westerse landen (Jaspers 2008; Keuzenkamp 2010). De vraag is of Nederland ook vooroploopt in Europa wat betreft acceptatie van nieuwe samenlevingsvormen. Ten slotte gaan we in op de vraag hoe groot de verschillen in attituden tussen Nederlanders onderling zijn. In hoeverre is er sprake van brede acceptatie en consensus of juist van maatschappelijke breuklijnen?

AB - In dit hoofdstuk staan we stil bij de vraag hoe attituden ten aanzien van gezinsvorming zich na de jaren zeventig hebben ontwikkeld en waar we nu staan. Aan bod komen attituden ten opzichte van het huwelijk, ongehuwd kinderen krijgen, kinderloosheid, echtscheiding en alleenstaand ouderschap. Ook staan we stil bij de vraag hoeveel kinderen mensen wensen en wat men de juiste leeftijd vindt om een eerste kind te krijgen. Na een bespreking van de huidige stand van zaken en de trends in opvattingen over gezinsvorming in Nederland, plaatsen we de opvattingen van Nederlanders in Europees perspectief. Nederland wordt vaak gezien als vooruitstrevend, bijvoorbeeld op het gebied van euthanasie en gelijke rechten voor homoseksuelen. Niet alleen is onze wet- en regelgeving op deze terreinen vooruitstrevend, ook is de acceptatie hoog vergeleken met andere westerse landen (Jaspers 2008; Keuzenkamp 2010). De vraag is of Nederland ook vooroploopt in Europa wat betreft acceptatie van nieuwe samenlevingsvormen. Ten slotte gaan we in op de vraag hoe groot de verschillen in attituden tussen Nederlanders onderling zijn. In hoeverre is er sprake van brede acceptatie en consensus of juist van maatschappelijke breuklijnen?

M3 - Chapter

SN - 978 90 377 05386

SP - 62

EP - 78

BT - Gezinsrapport 2011: een portret van het gezinsleven in Nederland

A2 - Bucx, F.

PB - Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP)

CY - Den Haag

ER -

ID: 320517