Standard

Over hoe Vlamingen kunnen werkwoordreeksen doorbreken. / Hendriks, L.D.H.

In: Over Taal. Tijdschrift over taal, tekst en communicatie, Vol. 54, No. 3, 2015, p. 70-73.

Research output: Contribution to journal/periodicalArticlePopularizing

Harvard

Hendriks, LDH 2015, 'Over hoe Vlamingen kunnen werkwoordreeksen doorbreken' Over Taal. Tijdschrift over taal, tekst en communicatie, vol. 54, no. 3, pp. 70-73.

APA

Hendriks, L. D. H. (2015). Over hoe Vlamingen kunnen werkwoordreeksen doorbreken. Over Taal. Tijdschrift over taal, tekst en communicatie, 54(3), 70-73.

Vancouver

Hendriks LDH. Over hoe Vlamingen kunnen werkwoordreeksen doorbreken. Over Taal. Tijdschrift over taal, tekst en communicatie. 2015;54(3):70-73.

Author

Hendriks, L.D.H. / Over hoe Vlamingen kunnen werkwoordreeksen doorbreken. In: Over Taal. Tijdschrift over taal, tekst en communicatie. 2015 ; Vol. 54, No. 3. pp. 70-73.

BibTeX

@article{8fcfca55b2c14aa5b3a2f5ff461bda6f,
title = "Over hoe Vlamingen kunnen werkwoordreeksen doorbreken",
abstract = "Met uitzondering van de persoonsvorm in hoofdzinnen staan werkwoorden in de dialecten van het Nederlands en veel andere West-Germaanse talen achteraan in de zin. Als er meerdere werkwoorden in een zin voorkomen, vormen die samen een groep: Ik vind dat Jan een schuur moet bouwen.In sommige dialecten kunnen zulke werkwoordclusters worden doorbroken door niet-werkwoordelijke zinsdelen: Ik vind dat Jan moet een schuur bouwen.De zinsdelen die werkwoordreeksen kunnen doorbreken, vari{\"e}ren van voorzetsels tot verschillende soorten zelfstandige naamwoorden en bijwoorden (zie Barbiers et al., 2008).Uit een studie met veertig sprekers van dialecten in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Belgisch Limburg blijkt dat er twee syntactische factoren zijn die bepalen of een zinsdeel in het werkwoordcluster kan voorkomen. De eerste factor is de complexiteit van het zinsdeel, de tweede is zijn positie.",
author = "L.D.H. Hendriks",
year = "2015",
language = "English",
volume = "54",
pages = "70--73",
journal = "Over Taal. Tijdschrift over taal, tekst en communicatie",
issn = "0774-2398",
number = "3",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Over hoe Vlamingen kunnen werkwoordreeksen doorbreken

AU - Hendriks, L.D.H.

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - Met uitzondering van de persoonsvorm in hoofdzinnen staan werkwoorden in de dialecten van het Nederlands en veel andere West-Germaanse talen achteraan in de zin. Als er meerdere werkwoorden in een zin voorkomen, vormen die samen een groep: Ik vind dat Jan een schuur moet bouwen.In sommige dialecten kunnen zulke werkwoordclusters worden doorbroken door niet-werkwoordelijke zinsdelen: Ik vind dat Jan moet een schuur bouwen.De zinsdelen die werkwoordreeksen kunnen doorbreken, variëren van voorzetsels tot verschillende soorten zelfstandige naamwoorden en bijwoorden (zie Barbiers et al., 2008).Uit een studie met veertig sprekers van dialecten in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Belgisch Limburg blijkt dat er twee syntactische factoren zijn die bepalen of een zinsdeel in het werkwoordcluster kan voorkomen. De eerste factor is de complexiteit van het zinsdeel, de tweede is zijn positie.

AB - Met uitzondering van de persoonsvorm in hoofdzinnen staan werkwoorden in de dialecten van het Nederlands en veel andere West-Germaanse talen achteraan in de zin. Als er meerdere werkwoorden in een zin voorkomen, vormen die samen een groep: Ik vind dat Jan een schuur moet bouwen.In sommige dialecten kunnen zulke werkwoordclusters worden doorbroken door niet-werkwoordelijke zinsdelen: Ik vind dat Jan moet een schuur bouwen.De zinsdelen die werkwoordreeksen kunnen doorbreken, variëren van voorzetsels tot verschillende soorten zelfstandige naamwoorden en bijwoorden (zie Barbiers et al., 2008).Uit een studie met veertig sprekers van dialecten in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Belgisch Limburg blijkt dat er twee syntactische factoren zijn die bepalen of een zinsdeel in het werkwoordcluster kan voorkomen. De eerste factor is de complexiteit van het zinsdeel, de tweede is zijn positie.

M3 - Article

VL - 54

SP - 70

EP - 73

JO - Over Taal. Tijdschrift over taal, tekst en communicatie

JF - Over Taal. Tijdschrift over taal, tekst en communicatie

SN - 0774-2398

IS - 3

ER -

ID: 1438687