Stellingwarvers bin Saksische Stellinga - dus misschien tóch? Anwiezings uut een 16e- en een 17e-ieuwse tekst

Research output: Book/ReportBookScientific

Abstract

In dit boek staan twee eeuwenoude teksten centraal waarin de afkomst van de Stellingwervers van de Saksische Stellinga genoemd wordt. De Stellinga zijn een bijzonder fenomeen in de 9de-eeuwse geschiedenis van de Saksen en Franken, en daar wordt dan ook uitvoerig op ingegaan.
De eerste tekst, nog uit de 16de eeuw, werd in het laatste kwart van de 19de eeuw ontdekt door J. Hogeman, in zijn tijd een bekende streekhistoricus afkomstig uit Steenwijkerwold. Die 16de-eeuwse tekst is uit het Latijn in het huidige Nederlands vertaald en in het boek opgenomen.
Recentelijk werd een tweede tekst ontdekt die de historische relatie noemt tussen de huidige Stellingwervers en de Stellinga. Die tekst is bijna zeker van 1663 en was op het punt van de link met de Stellinga helemaal onbekend. Ook die tekst is opgenomen, eveneens uit het Latijn in het Nederlands vertaald.
De auteur bespreekt de waarschijnlijkheid van de Stellingwerver afkomst van de Saksische Stellinga. De lezer krijgt ook informatie over de uitkomsten van de jongste Stellinga-onderzoekingen door buitenlandse historici. Het boek is geschreven in de taal van het aloude Stellingwerf, het Stellingwerfs. Dat is één van de hoofdvariëteiten van het Nedersaksisch.
Original languageDutch
Number of pages56
Publication statusPublished - 27 Aug 2020

Cite this