Het uiteenvallen van de Sovjet-Unie: ooggetuigen kijken terug

  • Kessler, G. (Organisator)
  • Hubert J M Smeets (Deelnemer)
  • Marina Snoek (Deelnemer)
  • Robert Serry (Deelnemer)
  • Masha Novikova (Deelnemer)
  • Marc Jansen (Deelnemer)

Activiteit: Deelname aan of organisatie van een evenementWorkshop, seminarMaatschappelijk

Beschrijving

Poetin noemde het ‘de grootste geopolitieke catastrofe van de twintigste eeuw’: het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Voor sommigen een ramp, voor anderen juist een historische kans voor de opbouw van democratische, vrije samenlevingen en onafhankelijke staten. Dat deze tegenstellingen dertig jaar later zouden verharden tot een oorlog tussen Rusland en Oekraïne kon toen nog niemand bevroeden.

In het kader van de Maand van de Geschiedenis gaat onderzoeker Gijs Kessler van het IISG in gesprek met ooggetuigen van de gebeurtenissen van 1991 en daaropvolgende jaren. Zij maakten het uiteenvallen van de Sovjet-Unie mee vanuit verschillende invalshoeken en kijken terug. Wat betekende de ondergang van de Sovjet-Unie in de praktijk voor de inwoners van dat land dat niet langer bestond? En hoe keek men daar toen tegenaan?

Met Robert Serry (eerste ambassadeur van Nederland in Oekraïne, auteur van 'Standplaats Kiev'), Hubert Smeets (journalist, correspondent NRC in Rusland, 1990-1993), Masha Novikova (filmmaker, 'Artists of Perestroika'), Marc Jansen (historicus, auteur van 'Grensland') en Marina Snoek (beeldend kunstenaar en tolk/vertaler Russisch en Oekraïens).

Gespreksleider: Gijs Kessler (IISG, auteur van 'Rusland - land dat anders wil zijn').

In samenwerking met kennisplatform Raam op Rusland, https://raamoprusland.nl
Periode20 okt. 2022
Mate van erkenningNationaal