historische tijdschriften in een veranderend landschap

Activiteit: Toespraak of presentatieAcademisch

Beschrijving

In september 2018 ondertekende een internationale groep van onderzoeksfinanciers waaronder NWO, een plan dat de naam Plan S kreeg. Kern van dit plan is dat vanaf 1 januari 2021 alle publicaties voortkomend uit financiering van deze onderzoeksfinanciers gepubliceerd moeten worden in open access tijdschriften en op open access platforms. Dat wil dus zeggen dat deze publicaties zonder financiële drempels, zonder voorwaarden en direct beschikbaar moeten zijn voor de gebruikers.

Met dit initiatief wordt de internationale druk op uitgevers opgevoerd om hun businessmodel definitief om te gooien en open access over de volle breedte mogelijk te maken. Stan Gielen, voorzitter van NWO, zei hierover: ‘Wetenschap hoort niet achter een betaalmuur, maar moet voor iedereen vrij toegankelijk zijn. In heel Europa voeren universiteiten moeizame onderhandelingen met uitgevers. Ondertussen maken ze exorbitante winsten op werkzaamheden die vooral door wetenschappers worden verricht. Dat moet afgelopen zijn.’ Naast NWO onderschrijven ook ZonMw, de VSNU, de KNAW en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het belang van de stappen die nu gezet worden.

Het KNHG, de beroepsorganisatie van historici, wil de Historicidagen aangrijpen om met het veld te discussieren over Plan S, de gevolgen van het plan en (snelle) implementatie voor de tijdschriften én hun auteurs. Het doel is informatieverstrekking over Plan S en de gevolgen voor historici en daarmee vergroten van de bewustwording binnen het veld (van auteurs én andere tijdschriften) over de consequenties van Plan S van auteurs én andere tijdschriften.
Periode24 aug. 2019
EvenementstitelHistoricidagen 2019
EvenementstypeConferentie
LocatieGroningen, NederlandToon op kaart
Mate van erkenningNationaal