Globalise

Activiteit: Toespraak of presentatieAcademisch

Beschrijving

Het project GLOBALISE (2022-2026) gaat ervoor zorgen dat het voor iedereen op de wereld makkelijker wordt om onderzoek te doen in de Overgekomen Brieven en Papieren. Dit is een belangrijke serie documenten uit het VOC-archief, die bijna vijf miljoen pagina’s beslaat. De serie bevat kopieën van lokale administraties van de vele vestigingen van de VOC – verslagen, brieven, goederenlijsten en andere documenten, alles handgeschreven. Over een periode van twee eeuwen geven ze niet alleen een beeld van de organisatie van de VOC en de samenlevingen onder haar bewind, maar ook van de gebieden waar zij mee in contact kwam. Scans van de hele serie zijn recent door het Nationaal Archief toegankelijk gemaakt.

Lodewijk Petram, in 2011 gepromoveerd op een VOC-gerelateerd onderwerp en sinds 2016 werkzaam bij het Huygens Instituut, vertelt hoe het GLOBALISE-team de open data van het Nationaal Archief gebruikt en gaat verrijken. Met een combinatie van taaltechnologische computermodellen en handwerk worden entiteiten (zoals personen, plaatsen, goederen en schepen), gebeurtenissen (zoals diplomatieke missies, scheepsreizen, oorlogen en opstanden) en dateringen in de tekst herkend en gekoppeld aan relevante contextuele informatie. Onderzoekers en het bredere geïnteresseerde publiek, in het bijzonder ook uit regio’s in Azië waarover de VOC-archieven informatie bevatten, worden bij het project betrokken om aanvullingen correcties te maken. Alle verrijkingen worden open access toegankelijk gemaakt.

GLOBALISE is een samenwerking van het Huygens Instituut met het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, de afdeling Digital Infrastructure van het KNAW Humanities Cluster, de Vrije Universiteit, de Universiteit van Amsterdam en het Nationaal Archief.
Periode14 apr. 2022
EvenementstitelDe waarde van open data
EvenementstypeSeminar
LocatieDen Haag, NederlandToon op kaart
Mate van erkenningNationaal

Keywords

  • Linked data
  • Early modern history
  • NLP
  • Open Data