Een uniek scheepsboek dankzij een ijverige stadssecretaris van Hindeloopen

Pers / media: Onderzoek

Beschrijving

Wie bemanden de Hindelooper schepen die begin achttiende eeuw uitvoeren naar Noorwegen en wat lag er in het ruim? Het Hempenius Scheepsboek leidt naar antwoorden en gaat zondag online.

Het is voor zover bekend het enige in zijn soort, in ieder geval in Fryslân: het scheepsboek van Johannes Hempenius, stadssecretaris van Hindeloopen. In het boek is van uitvarende schepen vastgelegd wie de bemanning, de schipper en de reders waren en waar het schip naartoe voer. Het beslaat de jaren 1715 tot 1718, toen Hindeloopen een florerend handelsstadje was.

Nauwkeurige transcriptie

,,In unike histoaryske boarne”, zegt Jan de Vries, liefhebber en onderzoeker van de maritieme geschiedenis van de Friese Zuidwesthoek. Samen met onderzoeker Peter van der Meer van de Fryske Akademy en leden van de Wurkgroep Maritime Skiednis werkte hij aan een nauwkeurige transcriptie van het volledige scheepsboek, dat in Tresoar wordt bewaard en bestaat uit 143 akten.

Periode16 mrt. 2019

Media-aandacht

1

Media-aandacht

Overig

TitelPresentatie digitale uitgave Scheepsboek Hempenius
LocatieMuseum Hindeloopen, Hindeloopen, Nederland
Periode17 mrt. 2019
Linkhttps://www.fryske-akademy.nl/fileadmin/inhoud/beelden/homepage/Kennis/Wurkgroepen/WMS_Uitnodiging_Hempenius_2019_NL.pdf