Podcast Vrij Nederland

Pers / media: Publieke betrokkenheidsactiviteiten

Beschrijving

Als we over de toekomst praten, gaat het vaak om iets als een stofzuiger met wifi. Sander Pleij heeft het liever over wezenlijkere zaken. Wie willen we worden? Elke twee weken spreekt hij met de mensen die onze toekomst vormgeven. Deze aflevering: Marieke van Erp, leidinggevende bij het Digital Humanities Lab.

 

Hoe veilig is het erfgoed voor de digitale cultuur? En wat ís het erfgoed eigenlijk? Wat vertellen archieven over hoe Nederlanders leefden in de achttiende of de vijftiende eeuw?

Vraag één hierbij lijkt: over welke gegevens beschikken we? Hierop lijkt een simpel antwoord mogelijk: inventariseer gewoon even hoeveel scheepsjournalen van de VOC er nog zijn, kijk of er administratie over de betalingen zijn en klaar is Kees.

Nou, Kees wel. Maar Marieke van Erp niet. Zij leidt het Digital Humanities Lab van het KNAW Humanities cluster, of in ouderwets Hollands: ze leidt een afdeling digitale technieken bij Geesteswetenschappen. Dat doet ze in opdracht van Huygens ING (het Huygens instituut), het Meertens instituut en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. Alle onderzoeken die ze daar begeleidt en stimuleert hebben een constante: er is meer.

Er is meer. Wanneer je vragen stelt aan de archieven en bibliotheken die we nu digitaliseren, ontdek je dat die steeds zijn samengesteld vanuit tijdsgeesten: het één leek belangrijk om te bewaren en het andere niet – en natuurlijk ja: witte mannelijke machthebbers bepaalden.

Kortom: de door vooroordelen bepaalde blik, de bias, zit niet alleen in hoe je er nu naar kijkt maar ook in het materiaal waar je naar kijkt. In het Digital Humanities Lab ontdekt Van Erp niet alleen dat nieuwe technieken (AI!) de bestaande archieven volgens nieuwe inzichten anders kunnen ontsluiten, maar ook dat steeds nieuwe ladingen informatie moeten worden aangewend om oude ideeën en inzichten te kunnen verversen. Zelfs de recepten voor appeltaart.

Voor appeltaart? Ja, ook appeltaart komt aan bod in deze podcast, die me heel belangrijk lijkt in tijden waarin iedereen vrolijk uit de geschiedenis opduikelt wat hem of haar het meest gerieft.

Periode30 jul. 2020

Mediabijdrages

1

Mediabijdrages

 • TitelPodcast Vrij Nederland - MENS
  Mate van erkenningNationaal
  Media naam/outletVrij Nederland
  MediatypeOverig
  Duur / lengte / grootte49:34
  Land/RegioNederland
  Release datum30/07/2020
  Producent / auteurSander Pleij / Hans Poel
  URLhttps://www.vn.nl/mens-22/
  PersonenMarieke van Erp