RTL Nieuws (19.30u; Openingsitem)

Pers / media: Publieke betrokkenheidsactiviteiten

Beschrijving

Levensgevaarlijke schimmels rukken op, onderzoekers slaan alarm
Periode04 jul. 2018

Mediabijdrages

1

Mediabijdrages

 • TitelLevensgevaarlijke schimmels rukken op, onderzoekers slaan alarm
  Mate van erkenningNationaal
  Media naam/outletRTL Nieuws
  MediatypeTelevisie
  Duur / lengte / grootteOpeningsitem
  Land/RegioNederland
  Release datum04/07/2018
  BeschrijvingSteeds vaker duiken er schimmels op die een gevaar kunnen vormen voor de volksgezondheid. Sommige zijn zelfs dodelijk. Onderzoekers luiden de noodklok: "Er gaan gezonde mensen dood aan schimmels."

  Wereldwijd overlijden er tegenwoordig al meer mensen aan ernstige schimmelinfecties, dan aan borstkanker, malaria of hiv blijkt uit de meest recente cijfers. En er komen steeds meer gevaarlijke schimmels bij die slecht of zelfs helemaal niet te behandelen zijn.

  Grote uitbraak

  Wereldwijd zijn er grote zorgen over het oprukken van de candida auris. Dat is een gist die zich als een bacterie gedraagt en zich heel snel kan verspreiden. De schimmel kan bloedvergiftiging veroorzaken en is lastig te behandelen. Dertig procent van de patiënten overlijdt.

  Microbioloog Ferry Hagen licht toe: "Candida auris zien we bij mensen die in het ziekenhuis op de intensive care liggen. Eenmaal in het ziekenhuis krijg je de schimmel bijna niet meer weg. Er is dan een groot risico op een uitbraak."

  Recent is er een grote uitbraak geweest in Spanje. Vorig jaar was er nog een in Engeland en ook Zuid-Oost Azië heeft last van grote uitbraken gehad. In Nederland is er zover bekend één persoon met deze schimmel behandeld. Diegene had de schimmel in het buitenland opgelopen.
  Nederlandse onderzoekers maken zich zorgen. Hun oproep: er moet veel meer aandacht komen voor het groeiende probleem van schimmels.
  Dodelijk

  Een miljard mensen per jaar heeft wereldwijd last van schimmels. De meest voorkomende is voetschimmel. Die is onschuldig, maar er bestaan ook heel ernstige soorten schimmelinfecties. Daar overlijden wereldwijd jaarlijks anderhalf miljoen mensen aan.

  Nederlandse deskundigen maken zich zorgen over het oprukken van twee ernstige schimmelsoorten: de aspergillus fumigatus en de candida auris.

  Longschimmel

  In ons land rukt de aspergilles fumigatus snel op. Dat is een schimmel die in de longen gaat zitten. Per jaar krijgen zo'n 600 mensen deze schimmel, vooral mensen met een verminderde weerstand, bijvoorbeeld vanwege kanker. ​

  Maar ook bij verder gezonde mensen die griep hebben, wordt de schimmel de laatste jaren gevonden. "Zo'n 16 tot 20 procent van de grieppatiënten die op de Intensive Care belanden, krijgt aspergillus", zegt Paul Verweij, arts-microbioloog van het Radboud UMC. "De kans om te sterven aan deze schimmel is 30 procent. Een zorgelijke ontwikkeling."
  URLhttps://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/gezondheid/artikel/4263261/levensgevaarlijke-schimmels-rukken-op-onderzoekers-slaan-alarm
  PersonenFerry Hagen