Databases in beeld

  • Doorenbos, Claartje (PI)

Projectdetails

Beschrijving

Overal ligt informatie over u opgeslagen in databases. Medische gegevens. Uw banksaldo met de af- en bijschrijvingen. De internetpagina die u gisteren bekeek. Persoonsgegevens. Uw koopgedrag in de supermarkt. Hoe laat uw auto gisteren de stad binnenreed.

De overheid en bedrijven maken steeds vaker en slimmer gebruik van al deze informatie. In het belang van uw gezondheid. Onder het mom van veiligheid of een betere dienstverlening. Door combinatie van gegevens uit verschillende databases is nog veel meer mogelijk.

Zo is de automatische kentekenscan een mooi middel om criminelen op te sporen. Maar door databases te koppelen geeft het ook inzicht in belastingschulden, openstaande boetes, of uw auto wel of niet verzekerd is, waar u zich bevindt.

Het gebruik van databases roept vragen op. Wie mag de informatie inzien? Mag iemand gegevens doorgeven of zelfs verkopen aan een ander? Welke rechten heb je om informatie over jezelf aan te passen of te verwijderen? Hoe ga je misbruik van de gegevens tegen?

Het project Databases in beeld van het Rathenau Instituut onderzoekt aan de hand van een aantal cases de kansen en de grenzen van het gebruik van datases.
StatusActief
Effectieve start/einddatum01/01/2009 → …