De ernst van het spel: Willem Frederik Hermans en de ethiek van de persoonlijke mythologie

Daan Rutten

Onderzoeksoutput: PhD Thesis (Proefschrift)PhD thesis (Proefschrift)

Samenvatting

Hoe kwam deze cynische schrijver Willem Frederik Hermans, die vond dat literatuur niet meer mocht zijn dan een amorele ‘persoonlijke mythologie’, tot een ethisch gemotiveerde cultuur- en maatschappijkritiek? Om dit mysterie op te lossen zonder onrecht te doen aan de modernistische paradoxen in Hermans’ oeuvre, destilleerde de auteur een culturele spelfilosofie uit het freudiaanse en post-freudiaanse denken (Jacques Lacan en ​Slavoj Žižek). De lezing voert van Hermans’ biografie en essayistiek naar zijn meest surreële verhalen uit Paranoia, politiek en ideologiekritiek in Ik heb altijd gelijk, collaboratie en verraad van Christiaan (‘King Kong’) Lindemans en Friedrich Weinreb, en de rol van natuurwetenschap en fotografie in Nooit meer slapen en ‘De blinde fotograaf’.
Vertaalde titel van de bijdrageThe Gravity of the Game: Willem Frederik Hermans and the Ethics of the Personal Mythology
Originele taal-2Nederlands
KwalificatieDoctor of Philosophy
Toekennende instantie
  • Universiteit Utrecht
Begeleider(s)/adviseur
  • Buelens, Geert, Promotor, Externe Persoon
  • Ruiter, Frans, Co-promotor, Externe Persoon
  • Smulders, Wilbert, Promotor, Externe Persoon
Datum van toekenning16 dec. 2016
Plaats van publicatieHilversum
Uitgever
Gedrukte ISBN's9789087046347
StatusGepubliceerd - 01 dec. 2016

Vingerafdruk

Duik in de onderzoeksthema's van 'De ernst van het spel: Willem Frederik Hermans en de ethiek van de persoonlijke mythologie'. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.

Citeer dit