Het raadsel literatuur: Is literaire kwaliteit meetbaar?

Onderzoeksoutput: Boek/RapportBoekWetenschappelijkpeer review

Samenvatting

Wat is literatuur? Is literaire kwaliteit meetbaar? Karina van Dalen-Oskam vroeg duizenden lezers welke romans ze recent hadden gelezen, wat ze ervan vonden, hoe ze oordeelden over de kwaliteit en waar ze hun oordeel op baseerden. Deze oordelen worden vergeleken met de resultaten van een doormeting van 401 moderne Nederlandse en vertaalde romans met behulp van tekstanalysesoftware.

Door meningen en fragmenten uit romans met elkaar te vergelijken wordt duidelijk wat een boek moet hebben om literair gevonden te worden. Genre heeft een meetbare invloed: boeken gelabeld als Literaire roman hebben grotere kans op hoge scores voor literaire kwaliteit dan Spanning of Romantiek. Gender speelt op verschillende manieren eveneens een rol. Ook het taalgebruik in de romans en het prestige van de auteur zijn van belang. Het gebruik van tekstanalysemethoden uit de computationele literatuurwetenschap leidt op deze manier tot nieuwe inzichten in oordelen én vooroordelen over het raadsel literatuur.
Vertaalde titel van de bijdrageThe Riddle of Literature: Can we measure literary quality?
Originele taal-2Nederlands
Plaats van productieAmsterdam
UitgeverijAmsterdam University Press
Aantal pagina's350
ISBN van elektronische versie9789048556748
ISBN van geprinte versie9789463724975
StatusGepubliceerd - 08 nov. 2021

Vingerafdruk

Duik in de onderzoeksthema's van 'Het raadsel literatuur: Is literaire kwaliteit meetbaar?'. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.

Citeer dit