Neuswijzer: Geuratlas van de Lage Landen

Inger Leemans (Redacteur), Caro Verbeek (Redacteur), Marieke van Erp (Redacteur), Garmt Dijksterhuis (Redacteur), Astrid Groot (Redacteur), Frank Bloem (Redacteur), Marc Wiers Dagnino (Redacteur), Jasper de Groot (Redacteur)

Onderzoeksoutput: Boek/RapportBoekProfessioneel

Samenvatting

Over de reuk, het zintuig dat zoveel betekenis geeft aan en in onze levens
Geuren kleuren onze levens. Ze geven smaak en brengen herinneringen tot leven. Geuren verleiden, brengen verlangens teweeg, roepen op tot walging of angst. Geuren hebben en geven betekenis. Maar wat weten we eigenlijk van geur? Over welke woorden beschikken we om onze reukervaringen uit te drukken? Wat zijn typisch Nederlandse geuren? Bestaat er zoiets als geurerfgoed? En wat als je (ineens) niets meer kunt ruiken?

Geurrijk standaardwerk
Neuswijzer is een kleur- én geurrijk geïllustreerd standaardwerk waarin ons reukorgaan de absolute held is. Deze primeur geeft geur de hoofdrol in (streek)taal en cultuur, evolutie en biologie, geschiedenis en psychologie in de Lage Landen. Lezers ontdekken de spannende wereld van moleculen en receptoren, ontwaren de geuren die zorgen voor afkeer en opwinding, en maken kennis met Boldoot en meurmuren. Dit en meer verpakt in een aroma van rozen tot urine, en alles daartussenin.

Met ‘odoresque’ boekenlegger
Parfumeurs, kunstenaars, wetenschappers en andere kenners werkten samen aan dit boek, om vanuit hun eigen expertise en bevlogenheid hun inzichten te delen. Een ‘odoresque’ boekenlegger, ontworpen door geurkunstenaar Frank Bloem, maakt het de lezers mogelijk om de NeusWijzer ook grondig te besnuffelen.
Originele taal-2Nederlands
Plaats van productieAmsterdam
UitgeverijBoom Uitgevers
Aantal pagina's328
ISBN van geprinte versie9789024458240
StatusGepubliceerd - 2023

Vingerafdruk

Duik in de onderzoeksthema's van 'Neuswijzer: Geuratlas van de Lage Landen'. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.

Citeer dit